meisje met duurzaam doeboek vkids oor onderwijs in handen

ouders bereiken via de kinderen

De gemeente Zutphen gaat aan de slag met een warmtenet, in een buurt waar veel mensen laaggeletterd zijn of het Nederlands minder goed beheersen.

Samen met Educatiepunt Zutphen hebben we de scholen in die buurt benaderd voor het Duurzaam Doeboek Kids. In deze versie wordt kinderen begrijpelijk uitgelegd wat een warmtenet is en wat het betekent voor de warmte en energie bij hun thuis. Dit doeboek bevat opdrachtjes om in de klas te doen, en om de ouders bij te betrekken.

Met de gemeente Zutphen kozen we de naam: Groene Kids Club.

Duurzame kijkdoos

Wat is duurzaam?
Dat wordt niet alleen uitgelegd, kinderen gaan er ook zelf mee aan de slag. Bijvoorbeeld door het maken van een duurzame kijkdoos. Wat denken kinderen dat duurzaam is en in de kijkdoos thuishoort? Meteen voer voor een gesprek in de huiskamer.

Zoveel stekkers!

Het Duurzaam Doeboek Kids is leuk voor kinderen én volwassenen.
Heb je zelf enig idee hoeveel stekkerapparaten je thuis hebt? Het zijn er tientallen, tegen de honderd waarschijnlijk. Ga maar eens op stekkerjacht. Je beseft meteen, hoeveel stroom je dus gebruikt voor al die apparaten. Het is één van de opdrachten in het Duurzaam Doeboek Kids.

Spullen die je niet nodig hebt

Je weet dat je ze hebt, maar hoeveel zijn het er?
Ook een opdracht uit het Duurzaam Doeboek Kids. Goed om over na te denken en om te beseffen. Zelf ervaren is belangrijker en sterker dan vertellen.

Daarnaast vragen we kinderen om hun ouders/verzorgers te interviewen: wat vinden zij duurzaam? Waarom en wat doen ze daarmee?

wat kan je zelf doen?

Ook kinderen kunnen aan de slag.
Er zijn voor kinderen leuke en eenvoudige manieren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Hadden we al gezegd dat er een proefje in het boek staat, om zelf energie op te wekken? Daarnaast kunnen ook kinderen in hun dagelijks leven duurzaam denken en doen. Niet je boterhammen in een plastic zakje. Rommel in de prullenbak. En meer. Zelf hebben ze vaak nog de meest originele ideeën!

Ben je benieuwd naar meer doeboeken? Kijk dan eens naar deze: Doeboek Apeldoorn.

meisje met duurzaam doeboek kids voor onderwijs in handen