Bronckhorst naar 100% energieneutraal in 2030
Opdrachtgever: Gemeente Bronckhorst- Expertises:
- Redactie
- Grafisch ontwerp
- Animatie
- Illustratie
Inwoners intresseren voor een enegiebox
Bronckhorst wil een kadootje geven, maar wel met een context.
Bronckhorst is één van de gemeenten die inwoners een energiebox aanbood: een (voucher voor een) pakket lichte bezuinigingsmaatregelen, zoals isolatiefolie, tochtstrips en ledlampen. De gemeente wilde dan wel het verhaal erbij vertellen: waarom doen we dit? Het Duurzaam Doeboek Bronckhorst was hier onderdeel van een campagne. Uitdaging: de energiebox mét doeboek moesten worden aangevraagd.
100% energieneutraal
Dat kan alleen samen met inwoners.
De gemeente Bronckhorst beseft dat maar al te goed. De campagne om inwoners hierbij te betrekken, loopt nog steeds. Wij haakten graag aan. Het Duurzaam Doeboek is hier in gezet als een manier om inwoners breed en ‘op instapniveau’ te informeren over de energietransitie en de mogelijkheden om zelf te verduurzamen.
Zie ook OpMorgen.
alleen informeren is veel te saai
we doen veel meer
Verrassen, aan het denken en doen zetten..
Zoals in elk Duurzaam Doeboek. We maakten ook een duurzame verjaardagskalender met bespaartips (voor in de WC). Kort en aansprekend inzichtelijk maken, hoe veel je kunt besparen – en hoe makkelijk.
Als verjaardagskalender, je ziet de tips iedere keer dat je checkt wie er jarig is. Elke maand een andere tip. Kort, helder geïllustreerd met de besparing (gemiddeld, onder voorbehoud) in euro’s.
Voor de gemeente Voorst deden we dit in de vorm van een besparingsposter.
duurzaam hazenbord
…in plaats van een ganzenbord.
We kozen voor een haas omdat die voorkomt in het logo van de gemeente Bronckhorst.
Het spel heeft ook iets andere regels: te lang gedoucht? Twee stappen terug. De gemeente heeft het spel gebruikt als geschenk in het kerstpakket van haar medewerkers. Want bordspellen zijn weer helemaal terug. We kunnen ‘m ook aanpassen en maken voor jouw gemeente.
Duurzame routekaart
Zo wordt de gemeente Bronckhorst duurzaam.
De digitale duurzame routekaart heeft aanklikbare mijlpalen en wordt gebruikt als onderlegger voor beleidsupdates richting gemeenteraad. Zodat ze meteen terug kunnen naar de context, daar is het woord weer. We hebben er ook een animatie van gemaakt, maar dan bedoeld voor inwoners.
animatie
Vertel het verhaal.
Animaties maken we het liefst aan de hand van een verhaal. Voor de verduurzaming van de gemeente Bronckhorst kozen we voor Sanne, een fruitteler die langs de duurzame projecten van de gemeente fietst op weg naar toestemming voor een agrarische windmolen op haar erf.
Zie ook:
Kijk ook eens de website van de gemeente Bronckhorst OpMorgen.
Een andere animatie:
Of bekijk de animatie die we maakten voor de Gemeente Deventer over het Beter Buitengebied.
“Met enorm veel creativiteit en kennis meedenken en snel werken"
“Ons platform ‘Op Morgen’ is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet! Het Duurzaam Doeboek paste daar perfect in. Hiermee wilden we mensen handvatten geven om mee te denken, maar vooral ook om zelf aan de slag te gaan. Al acht weken na het ontstaan van het idee lag het Duurzaam Doeboek in het gemeentehuis. En dat na een prettige en energieke samenwerking met de Energieklik. Het Duurzaam Doeboek wil je direct doorbladeren en dat is de kracht ervan: Inwoners verleiden om mee te doen. Verduurzamen, vergroenen en energiebesparing zijn niet persé moeilijk of ingewikkeld. In kleine stappen kun je al veel doen.”
Erik Mol
Beleidsmedewerker duurzaamheid/energie gemeente Bronckhorst